pil pil pil pil
Husmand Peder Frederik Poulsen [286]
(1825-1883)
Inger Marie (f. Jensdatter) Poulsen [287]
(1823-1905)
Væver Hans Hansen [288]
(1827-1877)
Karen Kristine Andersdatter [289]
(1830-)
Husmand Ole Peter Pedersen [108]
(1862-1949)
Hanne (f. Hansen) Pedersen [109]
(1866-1944)

Husmand Hans Frederik Pedersen [334]
(1888-1958)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Laura Hansigne Emelie (f. Jørgensen) Pedersen [456]

Husmand Hans Frederik Pedersen [334]

  • Født: 29-1-1888, Aarby sogn, Ars Herred, Holbæk Amt
  • Dåb: 18-3-1888, Aarby sogn, Ars Herred, Holbæk Amt
  • Ægteskab (1): Laura Hansigne Emelie (f. Jørgensen) Pedersen [456] den 11-11-1910 i Nykøbing Sjælland Kirke, Nykøbing Sjælland Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt
  • Død: 11-12-1958, Bastrup Mark, Aarby sogn, Ars Herred, Holbæk Amt i en alder af 70 år
  • Begravet: 16-12-1958, Aarby Kirkegård, Aarby Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt
Billede

punkttegn  Notater:

Farbror Hans Skrevet af Erland Pedersen i 1983

Hans var en glad og munter mand, var stor rund og trind. Han spredte munterhed om sig, fortalte historier fra det virkelige liv og spandt altid en humoristisk ende til således, at han fik latteren til at runge.
Når han besøgte os, han kom gerne en gang om året på sin cykel, stod vi halvstore børn omkring ham for at få ham til at fortælle om de sidste oplevelser og begivenheder. Når han så sad der på stolen med kaffekoppen foran sig, mens munden kørte, da stod vi med stirrende øjne og lyttende øren og slugte hvert ord, så vi var i stand til senere at afgive den samme beretning til andre, der ikke havde været til stede.

Hans blev, ligesom min Far, født på "Årbygården" ved Kalundborg. Her voksede han op, gik i skole og kom ud at tjene. Skolen lå i Årby og her er han også konfirmeret. Alle elleve søskende blev som den naturligste ting af verden både døbt og konfirmeret.

Hans har tjent på gårde på egnen. Omkring 1908 har han været soldat, jeg tror, han var kystartillerist i København. Omkring 1911 blev han gift med en pige fra egnen, Laura, stor og kraftig ligesom Hans.

Kort efter deres giftermål overtog de en mindre ejendom ved Bastrup Sønderstrand, 5 km sydøst for Kalundborg. Nok var det god jord, men udbyttet var alligevel ikke stort nok til, at familien kunne brødfødes, hvorfor Hans alle dage også fandt bibeskæftigelse til at supplere indtægten med. Han fiskede en del, hvorfor familien altid havde billig fisk i huset. Dernæst gav han sig af med hjemmeslagtning, som på den egn i hvert fald forår og efterår kunne give fuld beskæftigelse til en mand. Endelig gav han sig i mange år af med at tække, og da han var usædvanlig rask og hurtig til sit arbejde, var han meget efterspurgt. Han og den efterhånden store familie manglede ikke noget.

Da vi var børn, besøgte vi gerne Hans og Laura en gang hver sommer. Hen på efteråret kom familien fra stranden så på genvisit.
Efterhånden er familierne nok blevet for store, for det ebbede ud. Farbror Hans kom dog som nævnt, en gang om året alene, og far har da også besøgt ham og hans familie, men i de seneste år kom børnene ikke med, og da familien var stor også til anden side havde vi børn, da vi blev større, ikke rigtig forbindelse med alle vore kusiner og fætre.
Jeg mener helt bestemt, at farbror Hans og Laura havde 9 børn. De var stort set alle på alder med mig og min søskendeflok.

Den ældste, som hed Johannes, var vistnok født i 1911. han døde imidlertid i 1925, 13 år gammel. Det var en stor sorg for hele familien, men mest naturligvis for hans Mor og Far.

Selv om de på det tidspunkt havde 5 - 6 andre børn, må det også have været et hårdt slag for dem at miste en ellers sund og rask dreng. Johannes var en meget stille dreng. Hans søskende kunne være larmende og temperamentsfulde, men Johannes gik så stille omkring og holdt sig for sig selv. Han var en køn og velskabt dreng. Selv om jeg ikke fik talt meget med ham husker jeg, at han også talte så stille og lavmælt.

Farbror Hans må være død lige omkring 1958. han blev kun nogle og halvfjerds år gammel.

Farbror Hans var jo én af dem, om hvem jeg mange gange har hørt min farmor sige, når hun en søndag i tyverne ventede, at nogen skulle komme på besøg: "Mon nogen af drengene kommer hjem i dag".

Dengang var Farbror Hans, som den ældste af flokken 35-36 år, men for moderen hørte han stadig med til drengene eller som hun udtrykte det på Kalundborg-dialekten: "Drej´ne".

Farbror Hans og tante Laura har slidt og stridt med deres jord og deres mange andre gøremål for at mætte den store familie og for at holde den værste smalhans fra døren. Det samme gælder for de fleste af Farbror Hans´ søskendeflok. Man må sige, at deres bestræbelser er lykkedes.


Billede

Hans blev gift med Laura Hansigne Emelie (f. Jørgensen) Pedersen [456] [MRIN: 173], datter af Peter Kristian Jørgensen [464] og (f. Petersen) Jørgensen [465], den 11-11-1910 i Nykøbing Sjælland Kirke, Nykøbing Sjælland Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt. (Laura Hansigne Emelie (f. Jørgensen) Pedersen [456] blev født den 11-3-1887 i Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt, dåb den 24-4-1887 i Højby Kirke, Højby Sogn, Ods Herred, Holbæk Amt, døde den 9-3-1967 i Bastrup Mark, Aarby sogn, Ars Herred, Holbæk Amt og blev begravet den 16-3-1967 på Aarby Kirkegård, Aarby Sogn, Ars Herred, Holbæk Amt.)


Billede

Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12-4-2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af thommesen@dbmail.dk